بازدید امروز : 39
بازدید دیروز : 1377
کل بازدید : 213355
کل یادداشتها ها : 1343
تمام نگاری یا هولوگرافی (به انگلیسی: Holography) روشی از تصویربرداری و تولید تصاویر سهبعدی است.
تمامنگاری از نظر ثبت اطلاعات بر روی فیلم، به عکاسی شباهت دارد، اما شیوهها و وسایل کار برای ایجاد این تصویر کاملاً متفاوتند. در هولوگرام یا تمام نگاری اطلاعات مربوط به هر سه بُعد در تصویر ثبت شده است و ناظر از دیدن تمامنگاشت احساس برجستگی در تصویر میکند. حتی بیش از آنچه در برجستهبینی معمول است، بُعد در برجستهنمایی را به تعبیری میشود بعد کاذب نامید، چون فقط از یک زاویه (همان زاویهای که دوربینها موقع عکسبرداری مستقر بودهاند) میشود تصویر را مشاهده کرد، در حالی که در تمامنگاری، منظره? بازسازی شده را از زوایای متعدد میتوان دید و ناظر با حرکت دادن سر خود، تأثیر ناشی از اختلاف منظر را حس خواهد کرد.
هولوگرام
در سال 1947 دنیس گابور دانشمند انگلیسی تمامنگاری را پیشبینی کرد، ولی نتوانست آن را به طور عملی به نمایش درآورد. این کار به اجبار تا اوایل سالها 1960 یعنی زمان اختراع نوع خاصی از منبع نور لیزر به تعویق افتاد.
تهیه تمامنگاشت (هولوگرام) و ثبت تصویر روی فیلم عکاسی انجام میگیرد، اما برای درک تفاوت میان دو شیوه لازم است طبیعت نور بررسی شود.
نور مرئی شکلی از تابش الکترومغناطیسی است. فاصله? دو قله در حرکت موجی را طول موج و تعداد نوسانها را در هر ثانیه فرکانس یا بسامد حرکت موج مینامند. حاصلضرب بسامد در طول موج نیز سرعت انتشار خوانده میشود و چون سرعت انتشار نور ثابت است، در بسامد بالا طول موجها کوتاهتراند. منابع نوری که در عکاسی متعارف از آنها استفاده میشود نور خورشید یا روشنایی حاصل از چراغهای برق است. فرکانس این نوع منابع نور بسیار گستردهاست و نورهای فرابنفش تا فروسرخ را در بر میگیرد. به دلیل ماهیت نامنظم نور سفید از این نوع نور نمیتوان برای ثبت اطلاعات مربوط به عمق منظره در هولوگرام استفاده کرد.
برای ثبت اطلاعات مربوط به عمق منظره منبع نور مورد استفاده باید از نوع تک فرکانسی باشد، یعنی تکرنگ باشد. بعلاوه هر موج با موجهای دیگر هم فاز یا همدوس باشد. نور لیزر چنین خاصیتی دارد.