بازدید امروز : 1196
بازدید دیروز : 4
کل بازدید : 213135
کل یادداشتها ها : 1343
عنکبوت (تارتنک یا کارتنک[1] یا تاربافک جولاه یا جولاهی) جانور بی مهره? شکارگری است که دارای بدنی دوبخشی و هشت پاست. عنکبوتها فاقد بخشهای جونده? دهان و بالاند. آنها در راسته?عنکبوت ها طبقهبندی میشوند که خود یکی از چند راسته? رده? بزرگتر عنکبوتیان (تاربافان) است.
رده? تاربافان دربردارنده? گونههایی چون کژدم و کنه است. توانایی تنیدن تار ارثی است و عنکبوت اطلاعات مربوط به این توانایی را به شکل ماده وراثتی از والدین خود به ارث بردهاست. برخی گونههای عنکبوت بسیار سمی و خطرناک اند و زهرشان آن قدر قوی است که میتواند انسان را بکُشد. عنکبوت بیوه سیاه، عنکبوت تورقیفی سیدنی و... از گونههای خطرناک عنکبوت اند
بیشتر عنکبوت ها تار میتنند که معمولاً به صورت رشتهای پروتئینی از غدههای تارتنِ انتهای شکم آنها ترشح میشود. بسیاری از گونهها از تار برای شکار استفاده میکنند؛ به این صورت که توری یا پردهای میتنند که حشرات در آن به دام میافتند؛ ولی گونههای فراوانی هم هستند که آزاد شکار میکنند. از تار برای بالا رفتن از جایی، ایجاد دیوارهای هموار در لانههای زیرزمینی، ساختن ساک تخم، درپیچیدن صید، و نگهداری موقت اسپرم، و خیلی کارهای دیگر استفاده میشود.
تار عنکبوت از نخهای ابریشم مانند درست شده است. نخهایی که خودش ایجاد کرده و خودش ریسیده است و از آن نخها تار را بافته است. کارتونک (عنکبوت) تار را به شکل هندسی و محکم در میآورد و برای شکار مگس دام قرار میدهد. این تارها ابتدا به صورت مایع هستند و به شکل نخ نازکی از بدن عنکبوت خارج میشوند و سپس در تماس با هوا خشک شده و مانند نخ میشوند. قطر تار عنکبوت حدود یک دهم تار موی انسان است.
این تارهای صاف و شفاف، بسیار نرم و سبک و در عین حال بسیار مقاوم هستند. حتی میتوان گفت تار عنکبوت از فولاد هم سختتر است. پروتئینی که عنکبوت را قادر میسازد خود را آویزان کند و همچنین به شکار طعمه کمک میکند، نظر دانشمندان را به خود جلب کرده است. مولکولهای این پـروتئین بسیار کشسان و قـوی هستند، تقریباً 20 برابر از نایلون کشسانتر و 9 برابر از فولاد در قطر مساوی قویتر است.